Weersverwachting Dubrovnik

Dubrovnik en Zuid-Dalmatië

Dubrovnik zat vanaf december 1991 een half jaar in oorlog. Mede door de beschermde positie als UNESCO beschermde stad, kwamen ze er snel weer bovenop. Momenteel wordt Dubrovnik als de mooiste kuststad ter wereld gezien. Dubrovnik was een van de weinige steden in Kroatië die jarenlang een zelfstandige staat had. Sinds 1915 is Dubrovnik ook onder meerdere overheersers gekomen. Sinds de onafhankelijkheid van Kroatië bloeit Dubrovnik ontzettend snel op en is het er ontzettend toeristisch.

Tijdens de reis van centraal Dalmatië naar Dubrovnik rijd je langs vruchtbare delta’s, botanische renaissancetuinen en kanalen met veel schelpdieren. Ook kun je af en toe eens een afslag nemen en om de Adriatische Zee te zwemmen, waarbij je ook nog eens een mooi uitzicht over de eilanden hebt.

Dubrovnik telt 50.000 inwoners. Een aardbeving in 1979 en bombardementen in 1991 en 1992 konden er niet voor zorgen dat de stad momenteel als best bezochte vakantiestad van Kroatië wordt bestempeld. Dit heeft de stad wel mede te danken aan de donaties van UNESCO, Europese hulpfondsen en donaties van geëmigreerde Kroaten. De zon schijnt hier jaarlijks zo’n 2774 uur. Daarnaast heb je mooie stranden en beschutting van de berg Srd tegen de koude lucht. Bovendien is Dubrovnik een schitterende stad met veel mogelijkheden.

Hoofdstraat Stadun
De hoofdstraat, die uit de 12e eeuw dateert, is bestraat met gladde kalksteentegels. Langs deze straat staan veel belangrijke gebouwen en hiervandaan kun je de stadsmuur beklimmen. Terrasjes zijn hier ook voldoende te vinden. De Onofrio bron, uit de 15e eeuw, is na de bombardementen in de jaren ’90 weer opgebouwd. Hier vlakbij staat de Pile-poort waar St. Blasius staat, de beschermheilige van Dubrovnik.

Dubrovniks stadsmuur
Op deze 25 meter hoge stadsmuur kun je een 2 kilometer lange wandeling maken. Van elke plek op de stadsmuur heb je een magnifiek uitzicht over het Lokrum eiland dat iets buiten Dubrovnik ligt en op het Lovrijenac-fort. Om de mooiste foto’s te schieten moet je naar het Minceta-fort, gelegen op het noordwestelijke punt. 3 ronde en 5 vierkante torens, 5 bastions, 2 uitwendige hoekvestingen en de vesting St. Ivan versterken de stadsmuur. Deze werd in 5 eeuwen afgebouwd.

Buza Beach Bar
Vanuit de best gelegen bar van de stad heb je uitzicht op de Adriatische Zee waar zeilboten ronddobberen. De zonsondergang is hier schitterend. Voor verliefde stelletjes een ideaal plekje. Deze bar is wel lastig te vinden. Loop in de richting van de St. Ignatiuskerk. Bovenaan een trap op het Poljana plein vind je de bar.

War Photo Limited
in het midden van Dubrovnik bevind zich de War Photo Limited galerij, waar oorlogsfotografie wordt getoond. Heftige beelden van onder andere kindsoldaten in Congo, het bloedbad in Chad en de terreur in Bagdad zijn met een vleugje cynisme te aanschouwen.

Sponzapaleis
Vroeger, toen Dubrovnik nog een belangrijke handelsmacht had, kwamen alle goederen door het Sponzapaleis. Deze is in renaissance en gotische stijl gebouwd. Tegenwoordig dient het Sponzapaleis als staatsarchief en Museum van Dubrobvniks Verdedigers. Dode burgers van de oorlog in 1991 en 1992 worden herdacht. Ook vinden er concerten in het atrium plaats.

Rectorpaleis
Vroeger was dit een mini-Dogepaleis, die als woning voor de stadsstaat fungeerde. Het paleis dateert uit de 2e helft van de 16e eeuw. Momenteel is het Dubrovniks museum hierin gevestigd. Een violist en pianist spelen regelmatig op de met zuilen omringde binnenplaats.

Lapadstranden, Copacabanastrand en stadsstrand Banje
Rondom de Lapadstranden vind je veel hotels. Kinderen en ouderen zullen zich hier beiden niet snel hoeven te vervelen. Voor de kinderen heb je leuke speelterreinen en betonnen onderlagen voor balspelletjes. Terwijl de ouderen zich kunnen vermaken bij de verschillende bars en restaurants op de stranden. Het uitzicht op de rotsen in de baai en beboste heuvels verveelt ook niet snel.

Op de punt van het Lapadschiereiland zo’n 6 kilometer buiten Dubrovnik ligt het Copacabanastrand. Op dit kindvriendelijke strand heb je een waterglijbaan die je in de zee schiet. Verder heb je een tafeltennistafel, een midgetgolfveld of je kunt lekker voetballen op het strand. Ook op dit strand zijn de uitzichten fraai. Aan de andere kant van de baai zie je de rotsachtige entree en Tudmanbrug, die als verbinding tussen de bergwanden fungeert.

Bij de oostelijke toegang tot Dubrovnik bij de Ploceport ligt het Banje stadsstrand. Vooral rijke en beroemde mensen komen op dit luxe strand af.

Richting de Adriatische Zee, mondt de Neretvarivier uit in de 200 vierkante meter grote Neretvadelta.
Voorbij een inham strekt zich een schitterend landschap met veel velden. Witte waterlelies kleuren de zijkanten van het water. Op dit vruchtbare gebied maken veel vogelsoorten een tussenstop op weg naar Afrika. Sportvissers kunnen hier onder andere naar de Adriatische zeeforel vissen.

Neum ligt in Bosnië en is de enige badplaats van dit land. Toeristenbussen maken op een plateau een tussenstop bij een goedkope supermarkt. Hier kun je producten voor de helft van de prijs kopen, hierdoor is dit een populair plaatsje bij de toeristen.

Langs de bergen bij Ston staat een 5 kilometer lange muur. Deze bood in de oorlogstijden verdediging tegen aanvallen vanuit zee. In het stadje zijn mooie renaissancepaleizen en gotische huizen te bewonderen.

Een indrukwekkende en uitgebreide verzameling planten en bomen uit de hele wereld verwelkomen je hier. Het Trsteno-Abboretum dateert uit de 15e eeuw en is daarmee de oudste van Europa. Een 500 jaar oude plataan, Chinese palmen, peperbomen, ginko’s, mirten en verschillende soorten citrusbomen zijn enkele schitterende soorten planten en bomen die hier te zien zijn. Een fontein is versierd met Neptunus en nimfen. Op het terras heb je uitzicht op de haven van Trsteno en de Elafitieilanden.

Marco Polo is geboren op grootste eiland van Zuid-Dalmatië, Korcula. Restaurants, hotels en een museum zijn naar hem vernoemd. De mooiste trekpleisters van dit eiland zijn de haven van Vela Luka en aan de andere kant van het eiland de hoofdstad.

In de hoofdstad, die ook Korcula heet, zijn de meeste huizen gemaakt van goudkleurig steen. De 700 jaar oude kathedraal St. Marco, gebouwd in gotische renaissancestijl en het stedelijk museum Gradski muzej Korcula zijn zeker de moeite waard om te bezichtigen. In het museum wordt de stadsgeschiedenis verteld aan de hand van vondsten uit de oudheid.

Ten noorden van Dubrovnik liggen de Elafieteneilanden, die per boot bereikbaar zijn. 3 van deze eilanden zijn bewoond. De eilanden zijn omgeven door dennen- en cipressenbossen en schitterende baaien en stranden. Deze eilanden zijn Kolocep, Lopud en Sipan. Kolocep is het dichtstbijzijnde eiland en een populaire zomerbestemming voor inwoners van Dubrovnick. Dit eiland is dicht begroeid met dennenbossen en subtropisch struikgewas. Het zandstrand in het zuidoosten is de meest bezochte plek op Lopud. Als je hier bent kun je ook een bezoekje brengen aan de Maria van Spilica kloosterkerk. Sipan is met 15,5 vierkante kilometer het grootste eiland van de Elafieten. Hier vind je een kerk, kasteel en ruïnes van een benedictijnenklooster en bisschopspaleis.


Boek een vakantie naar Kroatië via een reisorganisatie

TUI heeft een zeer ruim aanbod in verschillende soorten reizen naar Kroatië. Lees meer…

Djoser, bijna 30 jaar dé specialist voor actieve rondreizen, wereldwijd. Lees meer…

Kroatië heeft een eeuwenoude cultuur en een overweldigende kustlijn. Topic Travel heeft de mooiste vakantiehuisjes voor je op een rij gezet. Lees meer…

Rondreizen, autovakantie, wandelen en fietsen in Istrië, Kvarner, Dalmatië en Dubrovnik. Lees meer…