Weersverwachting Kroatië

Praktische informatie over Kroatië

Het hele jaar door is Kroatië een mooie vakantiebestemming. Er is altijd wel wat te doen. ’s Winters kun je op wintersport naar de bergen en ’s zomers kun je gaan zonnebaden langs de kust. Juni tot en met augustus is de periode met het warmste en lekkerste weer. In deze periode zit het tevens bomvol toeristen, als je liever meer rust wilt kun je beter in het voor- of najaar naar Kroatië gaan. In de Dinarische bergen heerst een alpine klimaat met 's winters veel neerslag. Langs de Adriatische kust heerst het centraal Europees klimaat met warme zomers en zachte, natte winters. In het noorden en landinwaarts heerst het centraal Europees klimaat met warme zomers en koude, besneeuwde winters. Tijdens het voor- en najaar is het er koel.

Vaccinaties
Algemeen geld om inentingen tegen difterie, tetanus en polio (DTP) en tegen Hepatitus A te nemen. Vraag je huisarts voor advies voor eventuele andere vaccinaties. Deze regels kunnen van tijd tot tijd wijzigen.

Douanebepalingen
Net als bij alle EU-landen geldt in Kroatië dat je vrij 800 sigaretten of 400 sigaren mag invoeren, 10 liter drank (meer dan 22%) of 20 liter drank (minder dan 22%), 90 liter tafelwijn en 110 liter bier.

Met het vliegtuig of bus
Croatia Airlines is de enige luchtvaartmaatschappij die een rechtstreekse verbinding van Amsterdam naar Zagreb aanbiedt. Deze vlucht kost zo’n €250 per persoon. Adria Airways vliegt vanaf Amsterdam op Ljubljana in Slovenië. Dit kan wel €100 per persoon schelen. Vanaf hier zijn goede trein- en busverbindingen naar Zagreb. Diverse Nederlandse reisorganisaties bieden busreizen naar Kroatië aan. Prijzen zijn afhankelijk van bestemming, luxe en het aantal dagen.

Bus, tram en trein
Kroatië heeft weinig grote steden die prima te voet verkend kunnen worden. In alle grote steden rijden bussen, zonder dienstregelingen. Je kunt het beste aan de chauffeur vragen waar deze heen gaat. In de steden kun je beter gebruik maken van de tram. Een kaartje in de stad kost 8 Kuna (€1,12 ongeveer), een dagkaart 25 Kuna (€3,50 ongeveer). Voor langere ritten, naar andere Kroatische plaatsen, kun je bus- of treintickets op de desbetreffende stations kopen. De trein is een populair reismiddel. De spoorwegen zijn van matige kwaliteit en je hebt hier nog meer vertragingen dan bij de NS. Wel zijn er diverse trajecten bij die erg mooi zijn. Zoals de treinreis van Split naar Zagreb.

Boot/Ferry
Kroatië telt veel eilanden, wat een belangrijke trekpleister van het land is. De verbindingen naar de eilanden zijn dan ook prima te noemen. Staatsrederij Jadrolinija zet meermalen per dag autoveerponten en catamarans vanuit de haven in naar de populairste eilanden. Daarnaast zijn er ter plekke genoeg aanbieders naar wat minder populaire eilanden.

Autorijden Kroatië: Tol/max. snelheid
In Kroatië heb je veel smalle kustwegen en hier en daar bergen waar je overheen moet, wat wij Nederlanders niet gewend zijn. Kroaten hebben vaak lak aan de regels. Inhalen bij doorgetrokken strepen en op bergwegen is geen zeldzaamheid. Via het seinen, door middel van claxonneren, waarschuwen de Kroaten elkaar voor de politie. Probeer niet mee te gaan in deze waanzin. Vooral in het hoogseizoen zijn er namelijk al veel dodelijke slachtoffers op de wegen gemeld. Voor de snelweg en bij enkele tunnels moet je tol betalen. Vergeet dus niet om bij bepaalde trajecten geld mee te nemen. Afwijkende maximumsnelheden in vergelijking met Nederland is dat je buiten de bebouwde kom 90 kilometer per uur mag, op wegen alleen bestemd voor gemotoriseerd verkeer 110 en op snelwegen mag je 130 kilometer per uur. Het maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5. Dat is minder dan één biertje.

Autoverhuur
Europcar heeft de meeste vestigingen in Kroatië. Daarnaast heb je onder andere Avis, Budget en Hertz die vestigingen bij de luchthavens van Zagreb en Split hebben. Verspreid door het hele land zijn veel lokale huurbedrijven te vinden die vaak goedkoper zijn. Echter heb je bij een groot verhuurbedrijf het voordeel dat je de auto bij vestiging elders in het land kan inleveren.

Vakantiehuizen
Reisbureaus bieden steeds meer vakantiehuizen en appartementen te huur aan, doordat Kroatië een steeds populairdere vakantiebestemming wordt. RIVA Tours biedt meer dan 2500 woningen door Kroatië aan.

Hotels
Langs de kust zijn de hotels een stuk duurder dan landinwaarts. De afgelopen jaren zijn veel hotels gerenoveerd.

Pensions en hostels
Op plekken waar veel toeristen komen verhuren inwoners hun huizen, voor een extra zakcentje. Dit is vaak goedkoper maar brengt ook risico’s met zich mee. Pas hier mee op.

Camping
Kamperen is populair in Kroatië. Je vindt dan ook veel campings met goede faciliteiten.

Toerismebureaus
De meeste steden in Kroatië bevatten een toerismebureau. Hier kun je gratis stadsplattegronden krijgen en vragen naar alles in de buurt. Van bezienswaardigheden tot een eet- of slaapplek. De toerismebureaus zijn ook prima op de hoogte van de goedkoopste en beste excursies die door veel bedrijven worden aangeboden.

Geld
In Kroatië betaal je met de Kuna. 1 Kuna is ongeveer €0,14. In de meeste grote winkels, supermarkten en restaurants kun je betalen met internationale credit- of bankkaarten. Toch is het verstandig om altijd wat contante Kuna mee te nemen. In kleine winkeltjes en restaurants kun je soms alleen contant betalen.

Openingstijden
De meeste winkels zijn van 8:00 – 20:00 open en in weekenden tot 14:00 of 15:00. Houd er aan de kust rekening mee dat de winkels ’s middags tussen 13:00 en 16:00 gesloten zijn in verband met een siësta.

Algemeen prijspeil
Prijzen in Kroatië liggen onder het Nederlandse prijsniveau. Cafés en restaurants zijn meestal vrij goedkoop. Een kop koffie kost ongeveer €1,50 en een biertje €2. Aan de kust kunnen de hotelprijzen wel aan de hoge kant zijn. Elders in het land zijn de overnachtingsplekken een stuk goedkoper dan in Nederland.

Drinkwater
Over het algemeen is het kraanwater in Kroatië ongevaarlijk. Als het water teveel naar chloor smaakt, kun je flessen water kopen.

Homoseksuelen
Je zult in Kroatië niet snel een homoseksueel stel innig zijn in het openbaar. Lang niet alle Kroaten accepteren dit. Daag de Kroatische inwoners niet uit als je homo of lesbienne bent.

Gehandicapten
Voor gehandicapten kan het soms moeilijk zijn om je voort te bewegen. Dit is vooral het geval bij smalle, heuvelachtige straten met kinderkopjes en stranden waarbij je eerst over de rotsen moet komen.


Boek een vakantie naar Kroatië via een reisorganisatie

TUI heeft een zeer ruim aanbod in verschillende soorten reizen naar Kroatië. Lees meer…

Djoser, bijna 30 jaar dé specialist voor actieve rondreizen, wereldwijd. Lees meer…

Kroatië heeft een eeuwenoude cultuur en een overweldigende kustlijn. Topic Travel heeft de mooiste vakantiehuisjes voor je op een rij gezet. Lees meer…

Rondreizen, autovakantie, wandelen en fietsen in Istrië, Kvarner, Dalmatië en Dubrovnik. Lees meer…