Weersverwachting Velebit

Velebit National Park

Het Velebit National Park bevat 109 vierkante kilometer van het Velebit-gebergte en is in 1999 opgericht. Dit afgelegen park wordt gekenmerkt door de karstachtige structuur. Hierdoor zijn er in dit gebergte veel spelonken, diepe ravijnen en diepe grotten te zien. De bijzondere aarde maakt het mogelijk om aardappels te verbouwen. De bomen die je hier vindt bestaan uit dennen en beukenbossen.

De Premuzic Trail is een 56 kilometer lange weg die het toegankelijk maakt om in het Velebit National Park te komen. Dit is een schitterende weg met aan de ene kant uitzicht op de Velebit en de andere kant uitzicht op de kust. De Sv. Jure is met 1762 meter de op één na hoogste berg van Kroatië. Deze kun je met de auto bereiken. Hiervandaan heb je een magnifiek uitzicht over Dalmatië. Vanaf de top kun je Split en de eilanden Hvar, Brac, Korcula en Vis zien liggen.

De ligging van deze Biokovo/Velebit bergketens is uniek. Vrijwel nergens zie je bergen zo dicht aan zee liggen. In dit gebied komen ook de zeldzaamste planten ter wereld voor die je alleen hier tegenkomt. Zoals de Biokovsko Zvonce (een blauwe klokachtige bloem), de Uskolisna Zecina en de Slava Klisura. Laatstgenoemden lijken veel op korenbloemen. De Dalmatië-pijnboom is een unieke boom. Daarnaast zijn er ook tal van andere plantensoorten te vinden.

Boven in de bergen hebben zeldzame adelaarsoorten hun nesten gebouwd. Dan hebben we het over de steenadelaar en de slangenadelaar. Daarnaast komt hier een giersoort voor die je alleen in dit park tegenkomt. Schapen en mouflons komen veel voor in het Velebit/Biokovo gebergte. Je kunt hier zelfs beren en wolven tegenkomen.

Je kunt in het Biokovo gebergte prachtige wandelingen en fietstochten maken. Een gids kan je de mooiste plekjes laten zien en informatie over het gebergte bijbrengen. Enkele malen per week worden deze tochten georganiseerd. Zelf kun je ook wandelen of mountainbiken. De mooiste wandeling van Kroatië heet de Premuziceva staza. Ook minder ervaren wandelaars kunnen deze wandeling maken. Je loopt tijdens het wandelen langs enorme rotswanden en diepe afgronden. Hier en daar krijg je schitterende uitzichten op de zee en op de Kvarner eilanden te zien. Kroatische bergbeklimmers beschouwen dit gebied als het mooiste berggebied in Kroatië. Zo kun je bij Rozanski en Hajducki de enorme rotspieken van wel 200 meter hoogte beklimmen. Het rotsachtige landschap in dit gebied is als natuurreservaat uitgeroepen. Op 1.475 meter hoogte bij Hajducki vindt je Luka’s grot. Met 1.392 meter diepte is deze grot de op 8 na diepste grot ter wereld. In de botanische tuinen van 16,5 hectare, die 3 kilometer buiten Makarska liggen, zie je veel van de verschillende plantensoorten die het Velebit National Park rijk is.


Boek een vakantie naar Kroatië via een reisorganisatie

TUI heeft een zeer ruim aanbod in verschillende soorten reizen naar Kroatië. Lees meer…

Djoser, bijna 30 jaar dé specialist voor actieve rondreizen, wereldwijd. Lees meer…

Kroatië heeft een eeuwenoude cultuur en een overweldigende kustlijn. Topic Travel heeft de mooiste vakantiehuisjes voor je op een rij gezet. Lees meer…

Rondreizen, autovakantie, wandelen en fietsen in Istrië, Kvarner, Dalmatië en Dubrovnik. Lees meer…