Weersverwachting Zagreb

Zagreb

Zagreb is de hoofdstad van Kroatië en telt bijna 1 miljoen inwoners. Zagreb is het hart van het politieke, economische en culturele leven van het land. De Midden-Europese stad, dat in het midden van Kroatië ligt, wordt omgeven door bossen en parken die tussen de hellingen van de berg Medvednica ligt.

Vanwege het rijke culturele verleden dat Zagreb heeft ontwikkeld, vind je hier veel culturele instituties. Zagreb kent namelijk 21 musea, 10 theaters, 350 bibliotheken, een universiteit en vele artistieke en culturele evenementen. Vroeger bestond Zagreb uit de 2 middeleeuwse steden Kaptol en Gradec. Deze steden lagen op de naast elkaar gelegen heuvels. Ze werden versterkt met muren, toren, grachten en poorten.

Zagreb bestaat uit 2 grote sectoren. Enerzijds de oude stad (Gornji Grad), samen met de 2 districten Gradec en Kaptol gelegen in de heuvels. Anderzijds het moderne gebied (Donji Grad), gelegen in de vlakte. De belangrijkste religieuze, politieke en bestuurlijke gebouwen staan in de oude stad. Terwijl de moderne stad bezet wordt door musea, de Botanische tuin, cafés en terrassen.

In Zagreb staan diverse kerken, waarvan de Stefanus Kathedraal de bekendste is. In 1094 werd deze kerk gebouwd. De Stefanus Kathedraal is enkele keren opnieuw opgebouwd, na een oorlog en na de aardbeving in 1880. De 2 torens aan de zijkant zijn versierd met fraaie decoraties. In het souterrain bewaart de schatkamer van de kerk een bijzondere collectie aan religieuze objecten. Verluchte manuscripten, kerkelijke ornamenten en vereerde objecten, zoals de mantel van koning Ladislaus.

De Franciskerk dateert uit de 13e eeuw en werd na de aardbeving in 1880 in neogotische stijl herbouwd. Aan de binnenkant zijn de ramen in de jaren 60 van de 20e eeuw geschilderd. De Mariakerk is gebouwd in de 14e eeuw. Ook deze kerk is na de aardbeving herbouwd. De gotische Marcuskerk die in de 1256 gebouwd is, heeft een dak waar het wapenschild van Kroatië op geschilderd is. Het interessantste barokgebouw van de stad is de Catharinakerk. Deze is in 1630 gebouwd.

Zagreb kent ontzettend veel musea. Een Clarissenklooster en graanschuur uit de 17e eeuw en een toren uit de 12e eeuw vormen het Stadsmuseum. Hier wordt de geschiedenis en cultuur van Zagreb weergegeven aan de hand van 4500 stukken. Deze stukken bestaan uit schilderijen, kaarten, stadsgezichten, vlaggen, militaire uniformen en archeologische vondsten.

Het Natuurhistorisch Museum dateert uit de 18e eeuw en werd vroeger gebruikt als paleis en theater. Dit museum is uit 3 collecties opgebouwd waar je het grootste deel van de vondsten uit Krapina vindt. Je vind hier meer dan 2,5 miljoen stukken.

In het Mestrovic-museum dat uit de 17e eeuw dateert staan de kunstwerken van de grote beeldhouwer Ivan Mestrovic die 19 jaar in dit 18e eeuwse huis heeft gewoond. 10 jaar voor zijn dood doneerde hij zijn huis, plus kunstwerken aan de staat.

In Zagreb’s Stedelijk Museum vind je de duizendjarige verschrikkelijke geschiedenis. Buiten de oorlogsgeschiedenissen, bijvoorbeeld met de Joegoslaven in de jaren ’90, bevinden zich hier maquettes van Gradec en portretten van belangrijke mensen die in Zagreb hebben gewoond. Daarnaast nog diverse tentoonstellingen over vroeger uitziende winkels en de ontwikkeling van Zagreb in de loop der jaren.

Het aartsbisschops-paleis staat vlakbij de Stefanus-kathedraal en dateert uit 1730. Dit gebouw bestaat uit verschillende barokke elementen. Het parlementsgebouw is in 1908 in neoklassieke stijl gebouwd. Vanaf het balkon is de onafhankelijkheid van Joegoslavië in 1991 uitgesproken. De Toren van Lotrscak dateert uit de 13e eeuw, wat daarmee één van de oudste gebouwen van Kroatië is. Bovenin heb je een mooi uitzicht over Zagreb. Dagelijks wordt, om 12:00 uur, het kanon op de top van de toren afgeschoten. De meningen lopen uiteen wat de reden hiervan is.

In 1895 werd het Kroatisch Nationaal Theater gebouwd. Deze staat aan een plein, waar ook verschillende parken liggen. Het dak is aan de voorkant voorzien van twee kleine koepels en een grotere aan de achterkant. Dan heb je nog het Kunstpaviljoen die sinds 1898 voor exposities en tentoonstellingen wordt gebruikt.

De Kamenita Vrata, de stenen poort, is als enige overeind gebleven van de 4 toegangen tot Zagreb. Deze poort, die uit de middeleeuwen stamt, heeft vele oorlogen en branden overleefd. De Kamenita Vrata had 2 functies. Ten eerste als doorgang tussen Kaptol en Gradec, en ten tweede als bedevaartsplaats voor katholieken.

Er bevinden zich 2 mooie parken in Zagreb. Namelijk de Botanische Tuin en het Maksimirpark. Het Maksimirpark is met 3 vierkante kilometer het grootste park van Zagreb. In dit park bevinden zich kleine bossen en meren die langs de brede paden liggen. Bij één van deze meren staat een dierentuin waar je honderden diersoorten kunt zien.

De Botanische Tuin heeft een oppervlakte van ongeveer 50.000 vierkante meter en is populair bij de wandelaars. Hier is het heerlijk rustig en er zijn zo’n 10.000 plantensoorten te aanschouwen. Daarnaast voeren de wandelpaden je langs vijvers, universiteitspaviljoens en verschillende soorten bomen, struiken en bloemen.

Aan de zuid- en westkant van Zagreb heb je vanaf de A1 verschillende mooie landhuizen die je kunt ontdekken. Deze route is 40 kilometer. Alle huizen kunnen van buitenaf worden bekeken. Enkele landhuizen mag je zelfs aan de binnenkant bewonderen. Onderweg krijg je 6 verschillende landhuizen te zien, die in verschillende stijlen zijn gebouwd. Deze route is een aanrader voor een ieder die van mooie gebouwen houdt.


Boek een vakantie naar Kroatië via een reisorganisatie

TUI heeft een zeer ruim aanbod in verschillende soorten reizen naar Kroatië. Lees meer…

Djoser, bijna 30 jaar dé specialist voor actieve rondreizen, wereldwijd. Lees meer…

Kroatië heeft een eeuwenoude cultuur en een overweldigende kustlijn. Topic Travel heeft de mooiste vakantiehuisjes voor je op een rij gezet. Lees meer…

Rondreizen, autovakantie, wandelen en fietsen in Istrië, Kvarner, Dalmatië en Dubrovnik. Lees meer…