Ga jij binnenkort op vakantie naar Kroatië? Dit land in Zuidoost Europa is ontzettend in trek bij de Nederlanders. We trekken massaal met de caravan, vouwwagen of tent naar regio’s zoals Dubrovnik, Split en Zadar. Maar ook de all-inclusive vakantie naar Kroatië is erg populair. Je vindt hier langs de Adriatische zee dan ook steeds meer luxe 4- en 5-sterren hotels inclusief restaurants, zwembaden, wellness en meer. Hieronder vind je de 5 mooiste steden die je tijdens jouw vakantie in Kroatië zeker niet mag missen!

1. Dubrovnik

Dubrovnik is de bekendste stad van Kroatië wegens zijn witte stadsmuur dat de stad omarmt en een onvergetelijk beeld in de geheugen van elke bezoeker achterlaat. De stad is gesticht in de 7de eeuw door de vluchtelingen uit huidige Cavtat, toen Romeinse Epidaurum.

 

Voor de onafhankelijkheid in de 14de eeuw maakte Dubrovnik deel uit van de Byzantijns, Venetiaans en Hongaarse rijk. Deze overheersingen hebben hun sporen nagelaten in schitterende bouwwerken en andere culturele rijkdommen zoals dans, keuken, kunst en levensstijl. Een wandeling langs de stadsmuur is een must tijdens uw verblijf in Dubrovnik. Naast de mooie uitkijktorens die een schitterend uitzicht over de stad en de kust bieden komt u langs talrijke kloosters en kerken, poorten en pleintjes, smalle wandelpaadjes en vele restaurantjes en ijssalons. Een van de bekendste monumenten van de stad is “De grote fontein van Onofrio” uit de 15de eeuw. Daarnaast is de sierlijke barokgevel van de Blasiuskerk met een brede trap ervoor waarop u even kunt uitrusten zeker de moeite waard om te bezoeken. In de avonduren is Stradun of Placa, de hoofdstraat van Dubrovnik, meest bezocht zowel door de toeristen als door de bewoners. De beste bars en grootste terrasjes zijn hier rijkelijk vertegenwoordigd.

 

Voor de ware zwemparadijs gaat u naar de Elafiti Eilanden die zich ten noorden van de stad bevinden en zich kenmerken door dennen- en cipres bossen en prachtige baaien en stranden. Deze eilanden waren vroeger zeer geliefd onder de aristocratie van Dubrovnik wat geresulteerd heeft in vele mooie bouwwerken zoals villa’s en kloosters.

2. Zagreb

 

Gelegen in het hart van het land is Zagreb behalve de hoofdstad ook het centrum van het politieke, culturele en economische leven van Kroatië. De stad wordt gekenmerkt door veel groen wegens de bossen om de stad heen en de vele parken in de binnenstad. Bekendste en de mooiste is de “Botanische tuin” ten zuiden van een reeks tuinen met beelden die zich na 1830 heeft ontwikkeld.

 

De stad is verdeeld in twee delen, de bovenstad “Gornji grad” gelegen in de heuvels en benedenstad “Donji grad” in het vlakke deel van de stad. Bij de bovenstad of oude stad worden ook de twee wijken Gradec en Kaptol gerekend omdat deze ook in de heuvels gelegen zijn. In de bovenstad bevinden zich belangrijkste religieuze, politieke en bestuurlijke instanties terwijl de benedenstad een moderne uitstraling heeft met veel parken, musea, theaters en zakencentra.

 

Zagreb heeft schitterende paleizen, pleinen, parken en winkelstraten. Zeker een bezoekje waard zijn de Toren van Lotrscak, de Stenen Poort, het neobarokke gebouw van het Kroatisch Nationaal Theater, het Kunstpaviljoen en het Maksimir-park met de dierentuin. Zoals eerder genoemd staat deze stad bekend om zijn diverse populaire musea, maar in het bijzonder Museum van Moderne Kunst, Museum van Oude Meesters, het Nationaal Museum van Naïeve Kunst, Mimara-museum en het Etnografisch Museum.

3. Split

Hoge witte flats, drukke haven, helder blauw water en Romeinse gebouwen vallen op in een oogopslag bij de aankomst in Split. Deze 1700 jaar oude stad is niet alleen cultureel, historisch en archeologisch centrum van Dalmatië, maar ook de belangrijkste handels- en strategisch centrum van het land. Met ongeveer 200.000 inwoners is Split op Zagreb na meest bevolkte stad in het land. De stad wordt gekenmerkt door het paleis van Diocletianus uit de 2de eeuw voor Christus in het hartje van de stad en door de berg Marjan die een groene tint aan de stad geeft. Op deze berg worden dagelijks diverse activiteiten aangeboden die in de natuur plaatsvinden. Heel populair is het paardrijden en picknicken. Het paleis van Diocletianus is een van de grootste en best bewaarde paleizen uit de Romeinse tijd en is het begin van het ontstaan van de stad Split. Dit paleis bood namelijk onderdak voor de vluchtelingen uit de omstreken tijdens de verschillende overheersingen. Deze vluchtelingen keerden niet meer terug naar huis en zo ontstonden de eerste woonwijken. In het paleis zijn nu diverse instanties, winkeltjes en restaurantjes gevestigd. Split is tegenwoordig een moderne stad die veel meer te bieden heeft dan het paleis, maar de meeste charmes wel juist aan dit gebouw te danken heeft.

 

Andere interessante bezienswaardigheden in de stad zijn de kathedralen vanaf de 1ste eeuw n. C. tot heden, mooie pleintjes omringd met talloze terrasjes en restaurants, musea, brede winkelstraten en schitterende boulevard die dag en nacht als een ware catwalk dient voor de bezoekers en bewoners van Split. Buiten het stadscentrum zijn de strandjes en haventjes met gezellige barretjes en restaurants. Net uit de stad bevindt zich het stadje Salona waar de meeste Romeinse overblijfselen te bezichtigen zijn.

4. Rovinj

 

Veruit de mooiste stad van Istrië en een van de mooiste steden van Kroatië. De oude stad ligt op een schiereiland, een half ronde heuvel, die tot aan het water is bebouwd met de gebouwen die al sinds middeleeuwen het stadsbeeld bepalen. Het toppunt van de stad is letterlijk de Sint-Euphemia Kerk gelegen op de heuvel alsof het over de stad waakt en vooral ’s avonds een onvergetelijke panorama biedt. Opvallend is het feit dat er dus geen boulevard is zoals in alle andere steden om de gebouwen van het water te scheiden, maar op de pleintjes en in verschillende straten zijn er genoeg barretjes en restaurants waar u heerlijk kunt genieten van de lekkere wijnen, gerechten en gebakjes.  Aan het water is in 19de eeuw Instituut voor zeebiologie geopend met een aquarium, deze wordt veel bezocht, vooral kinderen vinden het heel fascinerend. Rovinj is heel populair als onderdeel van een bootexcursie langs de kust van Istrië vanuit Porec, Vrsar, Pula, Medulin en andere in de buurt gelegen plaatsen. Vanuit Rovinj kan men dagelijks een shopping trip naar Venetië maken zowel met een boot als met de bus.

 

5. Pula

Deze stad staat bekend om zijn ellipsvormige arena die een van de zes oudste en grootste amfitheaters uit de Romeinse rijk is die nog bewaard zijn. De schitterende arena kon vroeger 23.000 bezoekers ontvangen en na vele vernielingen te hebben overleefd biedt het vandaag de dag plaats aan 5000 bezoekers tijdens diverse voorstellingen, concerten en filmfestivals. Pula is het bestuurlijk centrum van Istrië en de universiteitsstad van de regio. Daarnaast ook een belangrijke haven en er zijn ook een aantal kleine strandjes. De stad heeft vooral veel kerken en poorten die uit verschillende tijdperken en overheersingen stammen. De Kathedraal en Maria van Formosa-kerk zijn de meest bezochte kerken, daarnaast is de Tempel van Romae en Augustus en Boog van de Sergii uit de eerste eeuw heel mooi en de moeite waard om te bezoeken. Verder is Pula ook trots op de belangrijkste musea van Istrië die hier gevestigd zijn zoals het Archeologisch Museum van Istrië en Kasteel en Historisch Museum van Istrië. Vanuit Pula kan men dagelijks met de boot naar Venetië of naar andere kustplaatsen van Kroatië. Dit kan in de zomer een schitterende tocht worden gezien de vele verschillende eilanden die gepasseerd worden, helder blauwe water met dolfijnen en heerlijke zon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *