Ben je voor aankomende zomervakantie op zoek naar een interessante plaats in Istrië, Kroatië? Pal aan de Adriatische kust, op een schiereiland, ligt het prachtige Rovinj. Deze middeleeuwse Kroatische plaats is voor velen de mooiste stad van Istrië en daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Wat direct opvalt bij het naderen van de oude stad zijn de oranje daken en de elegante torenspits van de Sint-Eufemiakerk.

Deze kerk is in de achttiende eeuw door de bewoners eigenhandig gebouwd en is dé blikvanger en bekendste bezienswaardigheid van het kuststadje. Straks meer daarover. In het historische stadscentrum kan je op je gemak ronddwalen door de vele pittoreske steegjes en omhooglopende straten. ‘s Zomers is er in Rovinj altijd voldoende te doen en te beleven!

Wat te doen in Rovinj, Istrië: 4 bezienswaardigheden

Wat te doen in Rovinj? Deze stad is voor toeristen niet voor niets één van de meest populaire steden van Istrië. Hieronder vertel ik jou waarom veel vakantiegangers dit schiereiland tijdens hun zomervakantie of rondreis met de auto door Kroatië aandoen.

Smalle steegjes en omhooglopende straten

Je waant je in vroegere tijden als je door de smalle ‘cobblestone’ straatjes van Rovinj loopt. Laat je verrassen door de meest prachtige doorkijkjes, bijzondere poortjes en binnenplaatsen. Een plattegrond van de stad heb je niet nodig, want verdwalen is bijkans onmogelijk. Wees er wel op voorbereid dat de straten omhooglopen en (vooral na een zomerse regenbui) glad kunnen zijn. Rovinj is bovenal een kunstenaarsdorp. Zo is de straat ‘Grisia’ beroemd vanwege haar ateliers. Je kunt hier allerlei kunstwerken bewonderen en soms zelfs kunstenaars aan het werk zien.

Een van de vele karakteristieke steegjes in Rovinj (foto: Linda Jonker)

Sint-Eufemiakerk

Istrië was in het verleden een gedeelte van Italië. Het Italiaans wordt hier als tweede taal nog gesproken en in deze regio van Kroatië kun je nog overal de Venetiaanse invloeden terugvinden. Zo heeft de Sint-Eufemiakerk veel overeenkomsten met de beroemde toren op het San Marcoplein in Venetië. Vanaf het plein voor de kerk heb je een geweldig uitzicht over de zee. En met wat geluk zie je zelfs dolfijnen zwemmen. Een minstens zo indrukwekkend uitzicht krijg je te zien als je de toren van de Sint-Eufemiakerk beklimt. Ik beloof je alvast het volgende: Dit uitzicht is betoverend en je zult nog meer van de stad gaan houden!

Sint-Eufemiakerk

Na een flinke klim volgt de beloning: Uitzicht vanaf de Sint-Eufemiakerk over de stad (foto: Linda Jonker)

Boek een onvergetelijke vakantie naar deze regio via TravelKroatie.nl. Of neem eens een kijkje op de website Approvedbylinda.nl (tip!)

De haven

Vanuit de haven heb je zicht op de kleurrijke gebouwen en de vele vissersbootjes. Loop langs de kade en bekijk hoe vissers de netten repareren en hun bootjes opknappen. Gun jouw vermoeide benen na een stevige wandeltocht wat rust en neem plaats op een bankje om te genieten van de taferelen. Of pak een terrasje. Zo kan je even de tijd nemen om de gezelligheid van de stad in je op te nemen. Vanuit de haven worden verschillende boottochten aangeboden. Een aanrader is om de gratis ferry naar de ‘Red Islands’ te nemen. Een tochtje van ongeveer 15 minuten. Je kunt er heerlijk wandelen, zwemmen of luieren op één van de stranden. Op de terugreis (niet gratis) neem je weer de ferry of een taxiboot.

Haven Rovinj

Aankomst in de haven (foto: Linda Jonker)

Tot slot: De mooiste stranden van Rovinj

Langs de gehele kust bij Rovinj vind je de mooiste stranden, vaak rotsstranden. Je doet er dus goed aan om waterschoenen mee te nemen! En vergeet je snorkelset niet… want je hebt hier een uitstekend zicht onder water. Tijdens de zomermaanden kan het op sommige strandjes druk zijn. Maar er is altijd wel een plekje met voldoende privacy te vinden. In de buurt van Rovinj vind je onder andere deze stranden:

  • Lone Bay;
  • Golden Cape;
  • Cisterna Bay;
  • Cuvi Bay.

Kortom: bij een bezoek aan of een roadtrip door Istrië mag je Rovinj absoluut niet overslaan!!

Tekst: Linda Jonker (website: approvedbylinda.nl)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *