Weersverwachting Brijuni

Brijuni National Park

Het National Park Brijuni ligt in Istrië en bestaat uit 14 eilanden. In 1983 werd dit park opgericht. Het park bedraagt ongeveer 2700 hectare. Alleen de 2 hoofdeilanden – Veli Brijun en Mali Brijun - worden bewoond en zijn bereikbaar voor toeristen. Elk uur vertrekt er een veerboot vanuit de haven van Fazana naar dit eiland. De natuur is nog ongerept op de eilanden, en daardoor erg mooi. Op deze eilanden zijn honderden plantensoorten te vinden. Veel oude bomen die hier staan worden als levende monumenten beschouwd. Daarnaast leven er diverse inheemse dieren zoals damherten, moeflons, reeën, hazen en meer dan 200 soorten vogels. In het park zijn meer dan 200 afdrukken van dinosaurussen te zien.

De Joegoslavische leider Tito gebruikte het noorden van het Veli Brijun eiland als zomerresidentie. Hij stichtte hier een safaripark. Staatshoofden die hem opzochten op het eiland schonken hem ook allerlei dieren. Dit safaripark bestaat nu nog steeds. Hier zijn onder andere zebra´s, lama´s en olifanten te zien.

Daarnaast zijn hier verschillende oude bouwwerken die de moeite waard zijn om te bekijken. Zo vind je hier fundamenten van een Romeinse villa die in de eerste eeuw gebouwd werd. Een museum dat in 1955 gebouwd werd waar je archeologische vondsten en kunstvoorwerpen van het eiland kunt vinden. Hier zijn ook veel opgezette dieren. Daarnaast hangen er honderden foto’s van de bekendheden die Tito op dit eiland heeft ontmoet. In het midden van het eiland staat het tot een ruïne vervallen Tergetthoff-fort. In de 19e eeuw was dit een Oostenrijks verdedigingscomplex. Aan de westkust is de Bijela villa te zien die in 1721 is gerestaureerd. Dit was Tito’s zomerresidentie. Tot slot vind je aan de westkust de ruïnes van het Byzantijns kasteel die dateert uit de 6e eeuw.

Kortom, er is genoeg te doen op dit schitterende eiland. Wandelen, paardrijden, golf, tennis, zeilen, windsurfen, zwemmen, snorkelen en duiken. Dit zijn allemaal activiteiten die in het Brijuni National Park mogelijk zijn.

last minutes kroatie

Boek een vakantie naar Kroatië via een reisorganisatie

TUI heeft een zeer ruim aanbod in verschillende soorten reizen naar Kroatië. Lees meer…

Djoser, bijna 30 jaar dé specialist voor actieve rondreizen, wereldwijd. Lees meer…

Kroatië heeft een eeuwenoude cultuur en een overweldigende kustlijn. Topic Travel heeft de mooiste vakantiehuisjes voor je op een rij gezet. Lees meer…

Rondreizen, autovakantie, wandelen en fietsen in Istrië, Kvarner, Dalmatië en Dubrovnik. Lees meer…