Weersverwachting Kornati

Kornati National Park

In 1980 werd het Kornati National Park opgericht, die 36 kilometer lang en 6 kilometer breed is. Het Kornati National Park bevat 89 eilanden die vrijwel allemaal onbewoond en niet tot nauwelijks begroeid zijn. De voornaamste reden dat dit gebied als nationaal park werd gekroond is om de zeedieren te beschermen en om te voorkomen dat mensen hier gaan bouwen. De eilanden zijn omringd door de helderblauwe zee.

Inwoners van Murter lieten schapen op de eilanden grazen en hakten bomen en struiken om plaats te maken voor gras en vee. Hierdoor zijn de eilanden kaal en droog geworden. Enkele boerderijen zijn dicht langs de kust te vinden. Hier maakt men kaas. Duiken is erg populair op de Kornati-eilanden. Zo’n 350 planten- en 300 diersoorten te zien. Vissen is verboden om dit in stand te houden. Vanuit verschillende locaties op het vasteland kun je per zeilboot op de diverse eilanden van het Kornati National Park komen.

Kornat is het grootste eiland van het park. Dit is ook het eiland waar het park haar naam aan te danken heeft. Op een uitkijktoren die in de Byzantse stijl in de 6e eeuw gemaakt is, heb je een mooi uitzicht over de eilanden. In Vrulje ligt de Velo Ploca. Dit is een indrukwekkende kalkrots die over de zee hangt en 200 meter lang en 150 meter hoog is. Bij Mala Versa kun je Romeinse ruïnes, een visvijver en een opslagplaats voor drinkwater dat naar de kamers van de villa werd geleid aanschouwen. Op het eiland Piskera staat een Romeinse kerk uit 1560, verder heb je hier ook ruïnes van huizen en een toren uit de Romeinse tijd. Toeristen komen vooral op het eiland Lavsa af. Voornamelijk door de mooie baaien en inhammen. Druppels van de golven komen wel 40 meter hoog op de halfronde kliffen die op het eiland Mana te zien zijn.

Het Kornati park is een populaire bestemming bij zeilers. Varend op het helderblauwe water tussen de vele vissoorten en eilanden van het park word je continu op schitterende uitzichten getrakteerd.Daarnaast zijn er 7 duikzones. Naast de vele vissoorten die je onder water kunt zien kun je duiken naar prachtige witte verticale kliffen die onder zee gevormd zijn. Verder kun je hier natuurlijk ook zwemmen en snorkelen waarbij je veel vissoorten kunt zien.


Boek een vakantie naar Kroatië via een reisorganisatie

TUI heeft een zeer ruim aanbod in verschillende soorten reizen naar Kroatië. Lees meer…

Djoser, bijna 30 jaar dé specialist voor actieve rondreizen, wereldwijd. Lees meer…

Kroatië heeft een eeuwenoude cultuur en een overweldigende kustlijn. Topic Travel heeft de mooiste vakantiehuisjes voor je op een rij gezet. Lees meer…

Rondreizen, autovakantie, wandelen en fietsen in Istrië, Kvarner, Dalmatië en Dubrovnik. Lees meer…