Weersverwachting Split

Split en Centraal-Dalmatië

De 3 pijlers waar Centraal-Dalmatië op draait zijn de scheepvaartindustrie, de visserij en het toerisme. Deze hebben allemaal met elkaar te maken. De ferry’s vervoeren de toeristen en de vissers leveren vis aan de drukbezochte restaurants.

Centraal-Dalmatië is, door de ligging aan de Adriatische Zee, een populaire vakantiebestemming. Vroeger vestigden vele Romeinen zich in Dalmatië. Er zijn hier dan ook veel ruïnes en gebouwen van de Romeinen te bezichtigen. Dalmatië heeft, net als heel Kroatië, veel oorlogen en verschillende overheersers meegemaakt. Dit zie je ook terug in diverse gebouwen in het land.

Split is de op 1 na grootste stad van Kroatië en telt ruim 225.000 inwoners. Split is gebouwd rond het paleis van Diocletius, die meer dan 1700 jaar oud is. Tot de 17e eeuw was Split een klein plaatsje. Tijdens de zeevaart in die 17e eeuw groeide Split enorm. De ontwikkelingen werden steeds groter, door bijvoorbeeld de bouw van spoorwegen en havenuitbreiding. Bij verschillende oorlogen kwamen veel vluchtelingen naar Split. De architectuur was niet hoogstaand met hoge, betonnen woonblokken.

Paleis van Diocletius
Voor de 4,5 meter hoge Porta Aurea – de Gouden Poort – staat een beeld van bisschop Grgur Ninski. Als je het beeld, dat in 1929 is gebouwd door Ivan Mestrovic, aanraakt gaat je wens in vervulling, is de gedachte. Het paleis is 180 bij 215 meter lang. Dit paleis is het enigste van de Romeinse paleizen dat het centrum van een middeleeuwse stad werd en daar nu nog steeds deel van uitmaakt. In het oude stadsdeel, waar het paleis van Diocletius staat, zie je allerlei bouwstijlen van de afgelopen decennia. Dit hele gedeelte van de stad, inclusief het paleis, staat op de Werelderfgoederenlijst van UNESCO.

Het Peristyle – ruimte voor verblijven van de keizer – wordt nu gebruikt voor toneel en verschillende artiesten. Van de Egyptische marmeren en granieten zuilen, die verbonden waren door bogen op het plein, is weinig meer van over. Momenteel zie je alleen de oostelijke zuilenrij met arcades. Via vele traptreden kun je kijken naar de ondergrondse verblijven, die de keizer vroeger had.

Op de havenboulevard van Split kun je met bootjes naar omliggende eilanden varen. Tevens worden hier veel concerten, parades en demonstraties gehouden. Een kwartier bij Split vandaan bevindt zich het Bacvice-strand. ’s Avonds is het op dit strand een paar graden warmer. Hierdoor is dit strand ’s avonds gezellig druk en kun je hier heerlijk in het donker zwemmen.

Vroeger werd Zadar bewoond door Illyriërs, maar de huidige straten stammen uit de Romeinse tijd. In deze tijd werd er veel gehandeld in hout en wijn. In de 15e eeuw werden er veel kerken en paleizen gebouwd.

Zadar is een schitterende stad om te bezichtigen. Je ziet hier veel historisch, mooie gebouwen.
Zo staat er nog de landpoort en muren, die in 1543 zijn gebouwd. Deze is gebouwd in de Venetiaanse heerschappij. Een ander schitterend gebouw die je hier kunt bezichtigen is de Zeepoort. De Zeepoort is een reconstructie van de Romeinse boog, gebouwd in 1573. De apsis van de Chrysonuskerk, de Mariakerk en de Anastasiakathedraal zijn eveneens stuk voor stuk prachtige gebouwen. De Anastasiakathedraal is in de 9e eeuw, in de Byzantijnen tijd, gebouwd en in de romaanse stijl herbouwd.

Het mooiste gebouw van Zadar is toch de Donatuskerk. Deze kerk is gebouwd in de Byzantijnse stijl, daterend van de 9e eeuw. Het grondplan is rond, met 3 ronde apsissen. Vanwege de goede akoestiek wordt deze kerk tegenwoordig gebruikt voor concerten.

Zadararchipel
300 eilanden omgeven door helderblauw water vormen de Zadararchipel. Op grotere eilanden groeien olijfbomen en struikgewassen. Enkele van deze eilanden zijn bewoond en leven van landbouw, veeteelt en visserij. Met de veerdienst die vanuit Zadar vertrekt kun je op deze eilanden komen.

Trogir ligt in een vallei tussen de bergen. Via het noorden kom je de stad via een 400 jaar oude renaissancepoort binnen. Veel straten en gebouwen in Trogir zijn beschermd. Aan het centrale plein staat de Sv. Lovre kathedraal die tussen 1200 en 1400 in romaans-gotische stijl is gebouwd. In de kathedraal is nog een 13e eeuws preekstoel en de Sv. Ivan-Kapel te bewonderen.

Bovenop de kathedraal heb je een adembenemend mooi uitzicht over Trogir en het schitterende 15e eeuws stadhuis, die ook op dit plein staat. Iets verderop, in Salona, wat tussen Split en Trogir ligt, kun je kijken naar ruïnes van oude stadsmuren, thermische baden, mozaïeken, villa’s, grafplaatsen en een amfitheater uit de 2e eeuw.

De Makarska rivier is 60 kilometer lang. De rivier begint net onder Split en eindigt iets buiten Makarska. Dit gebied is een populaire vakantiebestemming in Kroatië en hier bevindt zich een van de mooiste stukken weg langs de Adriatische kust. Enerzijds de helderblauwe zee met kleine inhammen bezaaid met stenen en aan de andere kant de imposante Biokovo-bergen. Het lange zandstrand bij Punta Rata heeft het mooiste stukje strand die langs deze rivier ligt. Sommigen beweren zelfs dat dit het beste strand van Europa is.

Dit eiland kun je met de autoferry vanaf Split bereiken. Het eiland Brac staat bekend om het witte kalksteen, waarmee al diverse indrukwekkende gebouwen gebouwd zijn. Onder andere het paleis van Diocletius, het Witte Huis en Tito’s Vila Bled in Slovenië. Vanuit het kleine stadje Bol, kun je de berg Vidova gora op lopen. Met 778 meter hoogte is dit hoogste punt van het eiland.

Toch is het 1 kilometer lange zandstrand van Zlatni Rat de meest toeristische plek van het eiland. Dit is een van de mooiste stranden en beste surfplekken van Kroatië. ’s Zomers waait hier een flinke westenwind.

Het eiland Hvar is 300 vierkante kilometer groot en is het meest zonrijke eiland van Kroatië. Traveller Magazine riep Hvar uit tot een van de mooiste eilanden ter wereld. Mede hierdoor is het eiland erg toeristisch. Dit heeft zij onder andere te danken aan haar rozemarijn- en lavendelvelden, druiven en citrusfruit. Je kunt prachtige wandelingen door deze velden maken. In combinatie met het heuvelachtige landschap is dit zeker de moeite waard. Ook is er een groot scala aan restaurants op het eiland Hvar.

In de 19e eeuw kwam een Oostenrijkse dokter op het idee om mensen met luchtweginfecties te behandelen. Juist op het eiland Hvar, dat een perfect klimaat biedt voor deze behandelingen. Hierna zijn hier meerdere gezondheidsbedrijven opgericht. Op de stadsstranden bij Pijaca bevindt zich een mooi strand, met op de achtergrond naaldbomen op het kiezelstrand. Hier kun je waterfietsen en bootjes huren. Af en toe zie je luxe cruiseschepen op het water heen en weer varen.

Hvar hoofdstad
Hvar is ook de naam van de hoofdstad en herbergt 4.000 inwoners. In de hoofdstraat kun je op de brede palmboulevards shoppen waar geen auto’s mogen komen. Rondom Hvar liggen meer dan 20 onbewoonde eilanden die je met schepen kunt bezoeken.

Stefanskathedraal
De Sv. Stjepankathedraal, die tussen de 16e en 17e eeuw is gebouwd in renaissancestijl, is het mooiste gebouw van Hvar. Hierbinnen herbergt de kathedraal waardevolle schilderijen en liturgische voorwerpen.

Fortica Spanjola
Halverwege de 6e eeuw werd deze burcht als verdedigingswerk gebouwd. Aan het einde van het beklimmen van de traptreden wordt je beloond met een schitterend uitzicht over de Pakleni eilanden en het eiland.

Pakleni eilanden en Palmizastrand
Tegenover de stad Hvar liggen eilanden met schitterende stranden, die populair zijn bij naturisten. De watertaxi kan je hier naartoe brengen. Met de watertaxi kun je naar het kleine eiland, om naar het beste strand van heel Kroatië te gaan. Het water is ook hier zeer helder. Daarnaast groeien op de beboste hellingen rozemarijn.

Met de watertaxi kun je in Vis komen vanaf Split (2 uur) en vanaf Hvar (35 minuten). De oppervlakte van dit eiland is 90 vierkante kilometer. Dit eiland was tot 1989 een afgesloten militair gebied. Momenteel wonen er zo’n 3.500 mensen. Vlak voor de plaats Komiza ligt de hoogste berg, Hum (585 meter), van het eiland. Via een matige snelweg kun je naar de top rijden. Daar heb je een schitterend uitzicht over de Adriatische Zee. Vis is een geliefd eiland bij duikers. Onder water zijn veel schreepswrakken waar je naartoe kunt duiken. Daarnaast kun je ook langs muren en in grotten duiken.

Modra Spilja
Deze grot is adembenemend mooi. Het water in de grot is zo helderblauw dat de wanden in de grot blauw weerspiegelen. Tijdens windstille dagen reflecteren zonnestralen ’s middags de grot een helderblauw licht. Dit is een magnifiek gezicht. Het beste tijdstip voor een excursie naar Modra Spilja is dan ook rond de middag. Via een onderwateringang kun je in deze grot naar binnen varen. Duikend kun je deze grot ook verkennen.


Boek een vakantie naar Kroatië via een reisorganisatie

TUI heeft een zeer ruim aanbod in verschillende soorten reizen naar Kroatië. Lees meer…

Djoser, bijna 30 jaar dé specialist voor actieve rondreizen, wereldwijd. Lees meer…

Kroatië heeft een eeuwenoude cultuur en een overweldigende kustlijn. Topic Travel heeft de mooiste vakantiehuisjes voor je op een rij gezet. Lees meer…

Rondreizen, autovakantie, wandelen en fietsen in Istrië, Kvarner, Dalmatië en Dubrovnik. Lees meer…